BELEEF HET VERLEDEN
WANDEL DE OORLOGSROUTE

De oude hang, de visrokerij van de Gebroeders van den Berg, is verkocht. Hiermee verdwijnt een stukje oorlogshistorie van Makkum. De visrokerij en conservenfabriek waren een ‘broeinest van verzet’ in de oorlogsjaren. Munitie werd er ingeblikt en wapens gekist om vervolgens te worden verspreid onder het verzet.

Tymen en Aart van den Berg hebben zich in de oorlogsjaren niet onbetuigd gelaten. De ondergrondse deed nooit tevergeefs een beroep op hen. Mede door hun toedoen werd menig gearresteerde Makkumer uit de handen van de bezetter gehaald.

Er is een oorlogswandelroute opgezet die je met je mobiele telefoon kunt lopen. Tien belangrijke strategische ‘objecten’ worden uitgelicht door middel van panelen met een afbeelding en een QR-code. Deze codes kun je scannen voor meer informatie.

,,Ik vind het heel mooi, dit heeft hij wel verdiend.”

Corrie Elgersma - van der Berg, dochter van Tijmen van der Berg

‘Broeinest van verzet in Makkum’

Plattegrond
Plattegronden in de talen Nederlands, Duits of Engels zijn te verkrijgen bij alle winkels in Makkum, of op deze website online te bekijken. U kunt de route ook op Google Maps lopen, scroll daarvoor iets naar beneden voor de link.

Voor meer informatie:
Tjerk Bruinsma
06 15 65 76 43

Hoeksema Kapper
06 23 30 45 55
info@vannuyenmakkum.nl

De route volgen via Google Maps?

,,Het ontroerde mij, de geschiedenis, het verdriet van mijn ouders, dat alles bij elkaar komt hier naar boven.”

Epke van Elderen - Dijkstra, zus van Hobbes 'Bob' Dijkstra